A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Pikáns sertésragu

2013.11.06 09:46

Pikáns sertésragu

 

 

Mára maradt egy kis maradék tarjám. Kb. 40 dkg, ami kevés volt önmagában. Először rántott húsra gondoltam belőle, arra elég lett volna, de nem volt kedvem a panírozáshoz. Így ezután egy kis mustáros husira gondoltam tésztával, majd addig variáltam, amíg a lentebbi eredmény lett belőle. Érdekessége, hogy zöldbabot is tartalmaz. Nagyon finom a hússal együtt, de természetesen elhagyható belőle, ha valaki nem szereti. Én zöldbab imádó vagyok…

Az eredmény nagyon finom lett, a négyévesemnek is ízlett, bár ő a zöldbabot kiszedte belőle :D

                                                                               

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg sertéstarja
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 üveg zöldbab
  • 5-6 gerez fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz (nem kell aggódni, nem is érezhető ki belőle, mégis megbolondítja)
  • só, bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 baconkocka
  • 1 zöldségleveskocka
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés:

  1. A húst megmossuk és csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát apró kockára daraboljuk és olajon megfuttatjuk. Hozzádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.
  3. Ezután lehúzzuk a tűzről és sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mézet, a mustárt, a fokhagymát. Felengedjük vízzel, kicsit több, mint amennyi ellepi (főzéskor elpárolgott vizet pótoljuk mindig annyira, hogy ellepje a husit). Beledobjuk a kockákat. Lefedve pároljuk.
  4. Ha a hús megpuhult, még hozzáadjuk a babérlevelet. Ne a legelején, mert éppen, hogy csak ízt adjon az egésznek. Beleöntjük a zöldbabot. (Ha a zöldbab nem konzerv, hanem pl. fagyasztott, akkor már sokan korábban hozzá kell adni, hogy megpuhuljon.)
  5. A tejfölt a liszttel simára keverjük. Apránként felengedjük a hús levével, majd állandó keverés mellett besűrítjük vele a ragut. Ne álljon meg benne a kanál, olyan közepesen sűrű legyen.
  6. A babérlevelet már ki is szedjük belőle.

Főtt tésztával tálaljuk!