A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhájaAlapanyagok 1.

 

 

Természetesen olajok, természetes, jó minőségű olajok, de erről külön lesz szó.

Ezenkívül amire minden egyes krémhez szükségünk lesz, azok a következők:

                      

  1. Emulgetárok: Ha nem csak kenőcsöt készítünk, víz nélkül, hanem krémet, vagy máshogy fogalmazva minden olyan készítménybe, amibe folyadék is kerül (víz, virágvíz, stb.) szükséges emulgeátor.

Az emulgeátorok lényege, hogy összekapcsolja víz- és zsírmolekulákat. E nélkül a víz kiválna a krémeinkből.

Személy szerint én a legjobban az „Emulsan”-t szeretem. Van sokféle, nekem ez vált be, még a testápolókhoz is.

Ezenkívül emulgálószerek például: Olivem, Lysolecitin, Dermofeel, Lanolin, stb. Végtelenül sorolhatnám tovább.

Általában a felhasználási arányokat mindig feltüntetik a webáruházak a terméktájékoztatóban.

Mint írtam nekem az Emulsan a kedvencem, az én receptjeim ezt tartalmazzák. Az Emulsan adagolása a vízmennyiség 2-6  %. Első fázisnál fogjuk használni. Megjelenése, kis fehér golyócskák, melyek hő hatására olvadnak.

  1. Macerátumok: Ezeket a gyógynövényekből és az olajokból állítjuk elő. Én személy szerint szárított gyógynövényeket használok. A macerátum elkészítése során egy akkora hőálló üvegtálba, amelyet egy vizes lábos tetejére fogok tenni, beleteszem az adott gyógynövényt, és annyi olajjal öntöm le, hogy ellepje. Majd ezután vízgőz felett, minimum 1 órát lassan melegítem, főzöm. Ne lobogjon alatta a tűz, csak csendes, forrásban lévő víz fölött tartom. Nem baj, ha akár 2 óra is, 1 óránál kevesebb ne legyen. Ennyi kell, hogy az értékes hatóanyagok kioldódjanak. Majd utána minimum 1 órát letakarva állni hagyjuk. Megmondom őszintén, van hogy egy éjszakára is így hagyom.

Ezután sűrű szűrön átszűrjük az értékes olajunkat, ezt fogjuk a krémeinkhez használni. Én tartok itthon teljesen új, bontatlan nejlon zoknikat, és van, hogy azon szűrőm át, mert vannak olyan növények, amelynek darabkái a legsűrűbb szitán is átjutnak. Első fázisnál lesz rá szükségünk.

  1. Gyógynövények: erről külön fejezet fog szólni
  2. Squalen: erről az olajoknál fogok beszélni. Nem kötelező anyag, de én minden krémembe használom. Első fázisban kerül a krémbe.
  3. Víz, virágvíz: Desztilált víz, vagy virágvíz. Például levendulavíz, rózsavíz, stb.
  4. Tartósítószer: Ha vízzel készült a krém, muszáj tartósítószert használnunk, ha nem használjuk fel rövid időn belül a krémet. A tartósítószerekkel 3-6 hónapig áll el az elkészített krém. Én Rokonsal-t használok. Ennek az adagolása 0,2-1 %. Fontos, hogy ez egy savas közegű anyag, tehát lúgosítani kell majd, hogy a krém PH értéke semleges legyen. Utolsó fázisban kerül a krémbe.
  5. Tejsav: és itt jön, amiről előbb beszéltem. Ezzel az anyaggal érjük el, hogy a Rokonsal által előidézett érték semleges PH-ra álljon be.  Ugyanakkor tejsavat használunk akkor is, ha hámlasztó hatású készítményt szeretnék csinálni. A tejsav hatása a bőrre: bőrpuhító, hidratáló, hámlasztó. Hőérzékeny, az utolsó fázisban kerül a krémbe.
  6. Ha tehetjük egy lakmuszpapír a PH érték megállapítására. A receptjeim helyesen tartalmazzák az arányokat, ezeknél erre nincs szükség.
  7. E vitamin: Víz nélküli krémeknél elég a tartósításra is. Ugyanakkor egy természetes antioxidáns, amely nedvességmegkötő és sejtmegújító hatású vitamin. Hőérzékeny, ezért már a kihűlt krémekbe keverünk bele pár cseppet belőle.
  8. Illóolajok: Javaslom, főleg ha ajándékba adjuk, és nem ismerjük a megajándékozottat, akkor pedig mindenképpen, hogy lehetőleg természetes illóolaj legyen. Semmiféleképpen ne használjuk az olcsón kapható, párologtatókba való illókat, mert súlyos bőrirritációt okoznak.

Egyelőre elsőre ennyit. Az eljárásoknál úgyis fogom írni, amit még fontos tudni.