A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhájaVatikán kenyér

 

A kenyér sütése azzal kezdődött, hogy a főbérlőnk lánya egyszer csak beállított egy tál nyers tésztával és németül elkezdett nekem folyamatosan beszélni, amiből lassan-lassan annyit sikerült felfognom, hogy ez valamiféle barátság kenyér és tovább kell adni, nem lehet csak műanyag edénybe tenni (esetleg üvegedénybe) és csak fakanállal lehet belenyúlni. Bőszen bólintgattam és köszöngettem, majd amikor elment utána néztem a dolognak, mert nem tudtam, hogy most mit is kellene csinálnom. Érdekes dolgokat találtam. Először azt hittem valami vallási dolog, a neve alapján. Meglepetésemre az Amisoktól származik a recept eredete. A lényege kicsit hasonlít a régi barátság lánclevek elvére, de azért valljuk be, ez sokkal kedvesebb és még kézzelfogható, finom eredménye is van. A nyugati világban egyébként elég ismert. Sokan aggódnak a kovász miatt, nemrég olvastam egy pék hozzászólását, miszerint emiatt nem kell.

Tehát mindig úgy kezdődik, hogy valakitől kapunk egy adag kovászt. A kenyér elkészítése állítólag nagy szerencsét ígér, és ami nagyon fontos, hogy csak egyszer lehet életünkben elkészítenünk. Ebből adódik, hogy vissza nem lehet adni. A kenyér (ami amúgy inkább kalács), több napon keresztül, pontosabban hétfőtől-szombatig készül. Mindennap kell egy újabb adag hozzávalót beletenni. Szombat a sütés napja.

Nekem egyébként kicsit morzsás lett, ezért nem is készítettem a felvágott sütiről képet, mert törik, ellenben finom.

Fontos dolgok:

  • csak műanyag vagy üvegtálba lehet a kovászt tenni, a fémtál szigorúan tilos
  • csak fakanállal lehet keverni, kézzel belenyúlni tilos (azt gondolom, ez inkább higiéniai ok, mivel tovább kerül a tészta)
  • tovább kell adni a tésztát, 3 embernek, a recepttel és a történet leírásával együtt
  • elméletileg a hagyomány nem engedi, de a tészta fagyasztható
  • hétfőn kell kezdeni
  • nem annyira fontos, de én mindig este adtam hozzá a hozzávalókat, így tényleg tudtak 1-1 napot állni, érlelődni

 

És akkor a lényeg:

Elkészítése:

Hétfő: Adjunk a kapott kovászhoz 25 dkg cukrot, ne keverjük össze, csak hagyjuk nyugodtan.

Kedd: Adjunk hozzá 250 ml felforralt tejet, szintén csak hagyjuk nyugodtan.

Szerda: Adjunk hozzá 25 dkg lisztet és hagyjuk nyugalomban.

Csütörtökön: ezen a napon semmit nem csinálunk a tésztával.

Pénteken: Adjunk hozzá 25 dkg cukrot, 250 ml forralt tejet és 25 dkg lisztet. Keverjük az egészet jól össze egy fakanál segítségével és porciózzuk ki 4 adagra. (1 adag kb. 40 dkg-os) Három adagot ajándékozzunk tovább, egy pedig marad nekünk.

Szombat: A negyedik, saját adagunkhoz, adjunk 25 dkg lisztet, fél teáskanál szódabikarbónát, fél csomag sütőport, 3 tojást, vaníliás cukrot, 250 ml olajt (tényleg ennyi kell!), 1 evőkanál diót, mogyorót vagy mandulát, fél teáskanál őrölt fahéjat, 3 marék mazsolát és fél táblányi apróra darabolt csokoládét. Az egészet összekeverjük és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon átsütjük. Tűpróbát javaslok. Kb. 90 perc. Légkeveréses sütőben, én 170 fokon sütöttem.