A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Hamis" rakott krumpli

A múlt héten otthon jártunk Magyarországon. Hoztunk magunkkal sok finomságot, amit itt vagy nem találtam, vagy nagyon drága. Pl. füstölt-főtt tarját, Csabai lángolt kolbászt, száraz kolbászt, savanyú káposztát, stb…

Ma mégis álltam a hűtő előtt és bámultam a bőség zavarát. Merthogy az alapvető alapanyagok terén bizony híján voltam. Virított egy kis hazai házi joghurt maradék, 1 kis doboz tejföl, maradék krumpli és a sok-sok kolbász. Gondoltam csinálok egy kis rakott krumplit. De az igazság, hogy semmi kedvem nem volt ma a főzéshez, nem volt kedvem pepecselni. Valami olyasmire vágytam, amihez csak néha kell felállnom a székről és el van magának a sütőben. Így született ez a mai recept…

                                                                                                                                

Hozzávalók:

  • 1 – 1 ½ kg burgonya (ha lehet kisszeműek, jobban néz ki)
  • 1/2 – 1 szál lángolt kolbász
  • kb. 1 dl maradék natúr joghurt
  • 1 kis doboz tejföl (De csinálhatjuk csak natúr joghurttal is. Akkor egy nagydoboz natúr joghurt. Ilyenkor folyékonyabb, lágyabb lesz a mártás.)
  • 7 db tojás
  • 4-5 szelet baconszalonna
  • pici só
  • tárkony (A kedvenc fűszerem, ezzel sokat fogtok találkozni…)
  • fokhagyma (nálam granulátum, ha friss, akkor lereszelve ízlés szerinti mennyiség)

 

Elkészítés:

  1. A burgonyákat meghámozom, megmosom. Ha nagyon picik egyben hagyom, a nagyobbakat felezem. Lerakom egy tűzálló tálba kb. a felét. Én nem vajaztam, nem használtam semmi zsiradékot, a kolbászból fog kisülni.
  2. Közben a sütőt előmelegítem 190 fokra.
  3. A krumplikra rászórom a karikákra vágott kolbász felét, majd ráteszem a maradék krumplit és újra kolbászt.
  4. A joghurthoz hozzáteszem a tejfölt, fokhagymát, pici sót (vigyázzunk a kolbásszal és a szalonnával együtt elsózhatjuk), és a kedvencem a tárkonyt. (Megkóstoltam, natúron is nagyon finom mártás alap valamilyen salátára, vagy mártogatósnak.)
  5. Betakarom alufóliával, és addig sütöm, amíg a burgonya megpuhul, de ne essen szét. Nem kell rá víz, a kolbász zsírja és a joghurt nedvesség tartalma elég. (Kb. másfél órát sütöttem.)
  6. Ha a krumpli már puha, ráütöm a tojásokat, mint a tükörtojásnál.
  7. Betakarom szalonna szeletekkel.
  8. 250 fokon, ha van, akkor felső „lángnál” megpirítom a szalonnát. Addigra a tojás is bőven elkészül benne.

 

Jó étvágyat!

Lépésről - lépésre :

 

Gyönyörűen néz ki a tárkony a fehér joghurtban :)

 

2013. október 29.