A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Lekváros bukta

Lekváros bukta

 

 

Tegnap egész egyszerűen „elcseszős” nap volt. Próbáltam pogit csinálni, sütit csinálni, mind a kukában végezte. Ennyit a fogyókúrás édességek gyártásáról. Ugyanis azt elfelejtettem az előbb említeni, hogy mindkét sütés a diéta jegyében készült volna…

Mérgemben ezért tegnap eldöntöttem, hogy ma csinálok, egy cseppet sem diétás Hókiflit. Igen, ám csak délelőtt kiderült, hogy se tejföl, se zsír itthon, ami kellene hozzá. De mivel van sütésálló lekvárom, ezért hirtelen ötlettől vezérelve döntöttem a Lekváros bukta mellett. Őrült régen csináltam már. Nagyon finom lett, és kicsit sem diétás. Majd hétfőtől fogyókúrázok…

A Facebookon olvastam egy jót valamelyik nap:

  • Mikortól kezded a fogyókúrát?
  • Hétfőtől!
  • De ma van hétfő!
  • Jövőhét hétfőtől!

:D

De jöjjön inkább a recept:

Hozzávalók:

  • kb. 60 dkg liszt (közepesen kemény legyen a bedagasztott tészta)
  • 2 dl tej + 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 12,5 dkg margarin vagy vaj
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • sütés álló lekvár (ízlés szerint ízben)

Elkészítés:

  1. A tejet a teáskanál cukorral meglangyosítom, elkeverem benne az élesztőt.
  2. A margarint felolvasztom kicsit mikróban.
  3. Egy tálba teszem a lisztet, rászórom a cukrokat, a sót, ráütöm a két tojást, hozzáöntöm a vajat, és az élesztős tejet.
  4. Közepes keménységű, nagyon rugalmas tésztává dagasztom.
  5. Meleg helyen legalább a duplájára kelesztem.
  6. A sütőt előmelegítem 170 fokra.
  7. A tésztát fél – egy ujjnyi vastagra kinyújtom, kockákra vágom.
  8. Mindegyik közepébe halmozok egy adag lekvárt, majd behajtom a két szélét és feltekerem.
  9. Egymás mellé szorosan, sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem.
  10. Szép pirosra sütöm.
  11. Kihűlés után porcukorral megszórva tálalom.