A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Hagymás házi kenyér

Elfelejtettem tegnap kenyeret is venni… Úgy látszik a tegnap egy ilyen nap volt. De mivel a legközelebbi bolt a másik városban van, nem volt kedvem kiállni az autóval egy kenyérért és egy tejporért (amit szintén elfelejtettem). Évek óta nem sütöttem kenyeret. Utoljára még akkor sikerült jó kenyereket sütnöm, amikor meg volt még a kenyérsütő-gépem. Azóta nem nagyon próbálkoztam, mígnem találtam egy alapreceptet, amin kicsit változtattam. Nagyon finom lett. Kb. 60-70 dkg-os kenyér lett a végeredmény.

                                    

Hozzávalók:

  • 3 bögre liszt
  • 1 ½ bögre víz
  • 1 csomag instant élesztő
  • pirított hagyma (itt lehet kapni, de ha nincs, akkor 1 kisebb fajta hagymát, apró kockákra vágva, nagyon pici olajon, barnára sütök)
  • 2 evőkanál étolaj
  • fél - 1 csapott evőkanál só

Elkészítés:

  1. Egy tálba szitálom a lisztet, hozzáadom az élesztőt, a hagymát, az olajt és a sót. Egy kanállal összekeverem.
  2. Robotgép dagasztófejével elkezdem összekeverni, kidagasztani úgy, hogy a vizet folyamatosan adagolom hozzá. Addig dagasztom (persze néha pihentetve a robotgépet), míg egy rugalmas tésztát nem kapom.
  3. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztem.
  4. Előmelegítem a sütőt kb. 170-180 fokra (légkeveréses).
  5. Egy hosszúkás formába (mint az őzgerinc, csak sima oldalú) teszem, vízzel megkenem, és éles késsel bevagdalom.
  6. Kb. 30-40 percen keresztül sütöm, szép világos aranyszínűre.