A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Kávés kekszek

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál őrölt kávé vagy 3 kávéskanál nescafé
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája

Mázhoz:

  • 1 pálinkás pohárnyi főzött kávé
  • 15-20 dkg porcukor

Elkészítés:

  1. A vajat apró kockákra vágjuk. A deszkára púpozzuk lisztet, közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a vajat és összemorzsoljuk a liszttel.
  2. Ezután hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a kávét, a tojásokat és gyorsan tésztává gyúrjuk.
  3. Minimum 1 órát pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk és tetszőleges mintákat szaggatunk belőle.
  4. A sütőt előmelegítjük 190 fokra és a sütőpapírral bélelt lemezen, világosra sütjük őket. Ne süssük túl!
  5. A mázhoz a porcukrot kikeverjük a kávéval.
  6. Ha a kekszek kihűltek, egyenként lekenjük a mázzal, és megvárjuk míg a máz megszárad a tetején.
  7. Ezután tehetjük fémdobozba is, ahol sokáig eltartható.