A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Vakondtúrás torta

       

Ezt a süteményt biztos mindenki ismeri, ha máshogy nem, lehet kapni tortaalapként, ahol csak ki kell keverni a porokat, és szinte nincs is vele semmi gond. Illetve egy igen. Azért az mégsem olyan finom, mint az otthon készített. És a látszat ellenére, egyáltalán nem bonyolult. A férjem kedvenc tortája.

Sokféle receptet lehet rá találni, nekem ez jött be a legjobban.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 8 dkg liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 6 dkg cukor
  • 2-3 dkg kakaópor
  • 1 csipet só
  • ½ dl olaj
  • ½ dl víz

    A krémhez:

  • 1 liter habtejszín
  • 4 csomag habfixáló (fontos, nem kihagyható)
  • ízlés szerinti cukormennyiség
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 kávéskanálnyi vanília aroma
  • 10 dkg csoki lereszelve vagy tortadara (én az utóbbit ebbe a sütibe jobban szeretem)

    + 3 darab banán

 

    Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját jó habosra kiverjük a cukorral és a csipet sóval.
  2. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport. Majd a kakaóport is, és ezekkel is jól kikeverjük.
  3. Ezután beletesszük az olajt, újra keverjük, majd  a vizet, és ezzel is simára kidolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, normál méretű tortaformába tesszük.
  4. Előmelegített 160 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt.
  5. Ha tészta megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. Én sülés után még 10 percig bent hagytam a sütőben, úgy, hogy az ajtót résnyire nyitva hagytam.
  6. Ha a tészta teljesen kihűlt, akkor egy teáskanál segítségével kivájjuk a nagy részét oly módon, hogy tulajdonképpen, mint egy tányér marad az alja a szélével. Óvatosan, hogy azért az alja át ne szakadjon. A kivájt tésztát elmorzsolgatjuk, vagy pici darabokra törögetjük.
  7. A habból a fixálóval és a cukrokkal kemény habot verünk. A fixáló nem hagyható ki, különben nem fog megállni a hab, még órák múlva is. Ha kemény, belekeverjük a csoki reszeléket is.
  8. A banánokat megpucoljuk, és hosszában kettévágjuk.
  9. A kivájt tésztalapra fektetjük a banánokat, úgy, hogy mindenhol betakarja, ha szükséges akkora darabokra vágjuk, hogy mindenhová jusson.
  10. A banánra, mint egy dombocskaként ráhalmozzuk a tejszínhabot, és az egészre visszarakosgatjuk a morzsolt tésztát, így teljesen úgy fog kinézni, mintha földdarabkák lennének.  
  11. Folpackkal letakarjuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de legjobb egy éjszakára. Nálunk ezt nem szokta megérni!

Születésnapi tortaként jól mutat a tetején egy kis marcipán vakond :)

 

Jó étvágyat!