A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhájaKezdjünk bele!

De hogyan? Oké van recept, de mire kell figyelnem?

Szerencsére nem bonyolult… :)

Kétféle krémet fogunk készíteni. Az egyik vízmentes, a másik vízzel vagy más folyadékkal készül. De miért fontos ez? Mert más az eljárás, más a kémia.

A vízmentes krémek, tulajdonképpen kenőcsök. Nehéz, zsíros krémek. Nehezen szívódnak fel, éppen ezért alkalmasak olyan esetekben mikor éppen a védelem a cél. Például télen, ezért ebből készülnek az ajakbalzsamok, a speciális kenőcsök, melyeket nem nagy bőrfelületen használunk, hanem például ajakvédelemre, sebek, pattanások, sérülések kezelésére.

A vízmentes krémekhez nem kell különösebben nagy tudás, a recept során le fogom írni az elkészítést.

 

A másik a víztartalmú krémek. Ez annyival másabb, hogy hosszabb eljárással készül, fel kell használnunk hozzá ún. emulgálószereket is, mivel az olaj és a víz e nélkül nem kapcsolódna össze, és ha nem is azonnal, de nagyon rövid idő alatt szétválna a krémünk kétfelé, ez pedig elég kellemetlen, főleg a sok munka után.

A víztartalmú krémek elkészítési folyamata 3 fázisból áll + az előkészítés.

Az előkészítés során tisztítsd meg az eszközeidet, amiket használni fogsz. Én rendszeresen fertőtlenítve teszem el az utolsó használat után, elzárva, ezért krémkészítés előtt, már csak fertőtlenítő kendővel tisztítom át őket egyenként.

  1. fázis:

Az olajok és a folyadékok melegítése, olvasztása. Egy üvegtálba kimérjük a receptben megadott olaj mennyiséget az emulgátorral, és vízgőz felett lassan melegíteni kezdjük. A víz ne lobogjon alatta. Hőmérőt mindenképpen szerezzünk be, mert a felmelegített olajnak 65-70 fokosnak kell lennie.

Egy másik üvegtálban a víz mennyiséget mérjük ki és szintén tegyük vízgőz fölé. Ugyanúgy 65-70 fokra kell felmelegíteni. Ezt megtehetjük mikróban is, de a virágvizet inkább nem ajánlom így melegíteni, mert igen hamar kifuthat. Ahhoz pedig drága.

Nagyon fontos, hogy mindkét anyag azonos hőmérsékleten legyen, plusz-mínusz 5 foknál ne legyen nagyobb az eltérés.

  1. fázis:

Az elegyítés. Ha minden elérte a 65-70 fokot, jöhet a keverés. Készítsük elő a kézi robotgépünket, a habverőfejjel. Én a vizet, átszoktam önteni egy kancsóba, mert könnyebb adagolni. Nagyon fontos, hogy a vizet nem egyszerre tesszük az olajokhoz, hanem szinte cseppenként, de nagyon pici mennyiséget adunk hozzá egyszerre. Amint levettük a tűzről az anyagokat, kezdjük el keverni az olajat, majd kezdjük szépen lassan hozzáadagolni a vizet. Mindig tegyünk egy pici vizet, és keverjük folyamatosan. Keverés, újabb pici víz, és így tovább. Legyen türelmünk!! Ez elég hosszadalmas folyamat. Fokozatosan fogjuk látni, hogy a keverékünk először egy homogén, sárga formát kezd elérni, majd elkezd kifehéredni, ahogy az emulgátor veszi fel a vizet. Egyre krémesebb, és fehérebb lesz. Akkor lesz jó, ha olyan mint a tejszínhab. Könnyű, gyönyörűen krémes, és nincsenek benne fénylő pöttyök. Ha a gép nem bírja már (esetleg forrósodik), itt már lehet tenni egy pár percre.

  1. fázis:

A harmadik fázis akkor jön, amikor a krém legalább 45 fokosra lehűl. Az a tapasztalatom, hogy ennyi keverés után, ezt már mérni sem kell.

A harmadik fázisban keverjük a krémbe egyenként a hőérzékeny anyagokat. Nagyon fontos, hogy mivel hőérzékenyek, ezeket semmiképpen ne tegyük korábban a krémbe.

Nálam általában a sorrend, a kiegészítő folyadékok, mint például az aloe leve, a tartósítószer, a tejsav, a vitaminok, és végül az illók. Egyenként mind-mind szép sorban egyenletesre elkeverve.

Ha a krém teljesen kihűlt, adagolhatjuk krémes dobozokba. Mivel a receptjeim 2-3 doboznyi krémnek felelnek meg, én néha egy fertőtlenített üvegbe teszem. Ha az üveg fémtetejű, egy réteg folpackot teszek a tetejére.

 

A krém konzisztenciája kb. 2 nap után éri el a végleges formáját.

 

Ha receptől eltérően kisebb mennyiséget szeretnétek készíteni, arányosan csökkentsétek az olajok, az emulgálók és a folyadék mennyiségét.

Néhány adat:

Szkvalen legfeljebb 20%

Emulsan 20 cseppre 4 csepp Tejsav

Rokonsal 10 gramm krém - 2 csepp

1 gramm Méhviasz - 20 ml olaj