A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Füstölt-főtt tarjás burgonyagombóc, kapros joghurt mártással

 

Egyszerű, olcsó és finom. Ezzel a három szóval jellemezném. Gombócimádóknak mindenképpen kipróbálásra érdemes.

                                      

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt-főtt tarja
  • kb. 6 közepes nagyságú burgonya
  • kb. 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál zsír vagy vaj

Mártáshoz:

  • 1 nagydoboz natúr joghurt vagy tejföl
  • ízlés szerint fokhagyma (granulátum vagy lereszelve), pici só, csipetnyi bors, kapor szintén ízlés szerint, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál mustár

Elkészítés:

  1. A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk, kockára vágva, sós vízben megfőzzük. (Aki héjában szokta főzni, nyugodtan csinálhatja úgy is, én nem szeretem.)

Ha a krumplikat főzés előtt 2-3 alkalommal, hideg vízzel átöblítjük, amíg tiszta, átlátszó vize nem lesz, akkor elkerülhetjük, hogy a főzés során hab keletkezzen. Ezzel az eljárással ugyanis, kimossuk belőle a keményítő egy nagy részét, ami okozza a habosodást.


  1. Amíg a krumpli fő, a tarját apró kockákra vágjuk.
  2. Ha a burgonya megfőtt, krumplinyomóval összetörjük, és egy tálba tesszük.
  3. Ráütjük a két tojást, hozzáadjuk a margarint, a sót, a lisztet és jól összedolgozzuk. Egy közepes keménységű rugalmas tésztát kell kapnunk. Inkább legyen először kevesebb a liszt, mert függ a krumplik méretétől is a mennyiség. Ha túl lágy a tészta, akkor szétfőhet.
  4. Közben feltehetjük a vizet, egy kis olajjal forralni. Annyi vizet, mintha tésztát főznénk.
  5. Vizes kézzel gombócokat formálunk és óvatosan a vízbe tesszük. Egyszerre ne tegyünk bele túl sokat, én 5-6 darabonként szoktam főzni. Az első adagnál, ha feljön a víz felszínére, még legalább 5-10 percig főzzük. A többinél már nem kell. Vízfelszínére jövetel után, még kb. 2 perc.
  6. Szűrőkanál segítségével egy tálra szedjük.
  7. Amíg a gombócok főnek, elkészítjük a mártást. Egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat.
  8. Tálalásnál a gombócokat leöntjük a mártással.

A mártást tehetjük rá forrón is, nem kell főzni, csak éppen átforrósítani. Mi hideg mártással ettük.