A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Tepsis fánk

A férjem imádja a fánkot, én viszont az olajossága miatt nem. Ezt a verziót azonban mind a ketten szeretjük.

 

Hozzávalók:

  • kb. 50-60 dkg liszt
  • 12 dkg margarin vagy vaj olvasztva
  • 2 tojás
  • 2 cs. instant élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor + 1 teáskanál
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cs. vaníliás cukor vagy fél fiola vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 1 doboz tejföl

Elkészítés:

  1. A margarint felolvasztom. A tejet egy teáskanál cukorral megmelegítem, beleteszem az élesztőt, felkeverem, felfuttatom.
  2. Egy tálba szitálom a lisztet, ráütöm a két tojást, hozzáadom a cukrot, sót, reszelt citromhéjat, vaníliát, a margarint, és a tejet az élesztővel és a tejfölt.
  3. Bedagasztom egy közepes keménységű tésztává. Inkább lágyabb legyen, mint kemény. Azért, ha szinte folyik még, mehet hozzá liszt.
  4. Kb. 1 órán keresztül meleg helyen kelesztem.
  5. Lisztezett deszkára borítom. Ha nagyon lágy, akkor akár kézzel is elegyengetem, félbe hajtom, majd megint nyújtom, megint hajtom, végül kb. másfél ujjnyira kinyújtom.
  6. A sütőt előmelegítem 170 fokra.
  7. Pohárral vagy pogácsaszaggatóval köröket szaggatok, és egymás mellé, sütőpapíros tepsire rakosgatom. Érjenek össze, így nem terül szét.
  8. Ha megsült, még forrón kristálycukorral megszórom és lekvárral tálalom.