A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Barka karibi golyója

2013.11.06 09:49

Barka karibi golyója

Nagymamám tudja, hogy szeretem a fehér csokit. Ezért aztán mindig ezzel lepett meg egy időben. De nem ám 1-2 tábla csokival időközönként, hanem szinte számolatlanul. Persze nagyon örülök annak, hogy a kedvemben akar/akart járni, de Gombóc Artúrnak kellene lennem, hogy ennyi csokit meg tudjak enni. (A férjem az, de ő meg nem szereti a fehér csokit…)

Ezért azután mikor már kb. 8-10 tábla csoki lehetett itthon, és mind a Schogetten fehér csokija, akkor kiagyaltam, hogy valami finomságot kellene csinálni. Nem sokkal előtte volt kókuszgolyó itthon, még darált keksz is maradt, így adott volt, hogy valami golyó féle legyen.

Egyébként van még egy nagy kedvencem, ami ugyan nem a saját receptem, hanem talán a Nosalty.hu-n találtam, de szintén rengeteg fehér csoki az alapja, mégpedig a Dalmata-torta. Majd ennek is elhozom a receptjét.

De térjünk vissza a Karibi golyókra…        

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér csoki
  • 1 tábla tej csoki
  • 8 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 dkg darált keksz
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • pár csepp vaníliaaroma
  • rumaroma ízlés szerint (minél rumosabb, annál finomabb és annál inkább megvan a karibi hangulat)
  • pár szem cukrozott meggy vagy meggybefőtt

Elkészítés:

  1. Gőz fölött megolvasztjuk, temperáljuk a fehér csokoládét. Amikor megolvadt, hozzáöntjük a habtejszínt és simára keverjük.
  2. Összedolgozzuk egy tálban a darált kekszet a porcukorral, a vaníliás cukorral, az aromákkal, az olvasztott vajjal és a fehér csokival. Ha szükséges adjunk hozzá még meleg vizet, hogy jól formázható masszát kapjunk.
  3. Vizes kézzel golyókat formálunk a masszából, és mindegyik közepében teszünk egy-egy szem meggyet.
  4. Vízgőz felett megolvasztjuk a tej csokit. Egy villa segítségével megforgatjuk a golyókat a csokiban, majd egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük őket.
  5. Kb. 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy dermedjen, és összeérjenek az ízek.