A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Almás kalács

2013.11.06 09:44

Almás kalács

 

Sokszor sütök kelt tésztát. Kalácsot, fahéjas csigát. Hamar megvagyok vele, és még finomak is. De vágytam valami gyümölcsre is, ellenben nem volt kedvem bonyolítani a teendőimet.

 

Hozzávalók:

A tésztához:
  • kb. 50 dkg liszt
  • 1 cs. instant élesztő (Én mindig ezt használok, mert váratlanul jut eszembe a sütés. Ha előre tervezem, biztos, hogy nincs kedvem hozzá, mire odakerülök. Így az instant élesztő számomra ideális megoldás.)
  • 2 tojás
  • 1,5-2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 12 dkg vaj vagy margarin
Töltelékhez:
  • 4-5 közepes alma
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • őrölt fahéj, citromhéj
Tetejére:
  • 1 felvert tojás

 

Elkészítés:

  1. A vajat egy tálban, letakarva (mert csapkodhat, ha vizesebb a margarin), ½ - 1 perc alatt mikróban megolvasztom.
  2. Egy pohárba töltöm a tejet, és 1 teáskanál cukorral melegre, de nem forróra melegítem.
  3. Ha a tej meleg, beleteszem az élesztőt és kicsit felkavarom.
  4. Egy tálba szitálom a lisztet, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a vajat, a felfutott élesztőt a tejjel együtt, a cukrot, a csipet sót és közepesen kemény tésztává dagasztom. Ne legyen túl kemény és túl lágy sem. Nekem nincs mérlegem így körülbelüli a liszt mennyiség, ha túl lágy, tegyetek még lisztet, ha túl kemény egy pici tejet. A tészta akkor lesz jó állagú a dagasztás során (Jó annak, aki kenyérsütőben dagasztja. Kenyérsütős összeállításnál + 1 dl tej mennyiség szokott kelleni.), ha az ujjunkat belenyomva a tészta rugalmas, tehát visszatolja magát.
  5. A tésztát meleg helyre teszem, kelesztem.
  6. Ez idő alatt az almákat megmosom, hámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomkodom.
  7. Beleteszem a cukrokat, a fahéjat és a citromhéjat.
  8. Ha a tészta megkelt, három részre osztom. Mindegyik részt külön-külön nyújtom és töltöm. Tehát kinyújtom a tésztát kb. ujjnyi vastagra. Elterítem rajta az alma 1/3-dát, és mint a rétest feltekerem. Ezt mindegyik résszel megcsinálom. Majd az így feltekert részeket összefonom.
  9. A tetejét a felvert megkenem kétszer. Az első kenés után várok egy kicsit, majd csak azután kenem újra, így szép márványos lesz a teteje.
  10. Előmelegített sütőben, kb. 160-175 fokon (sütő függő) először, ha van, ilyen verzió kb. 3-5 percig alulról sütöm, majd a szokásos módon tűpróbáig. Kb. 30-45 perc.
  11. Kizárólag akkor vágom fel, ha már teljesen kihűlt, különben a tészta összeragadhat és akkor olyan, mintha nyers maradt volna.