Vakondtúrás torta
Ezt a süteményt biztos mindenki ismeri, ha máshogy nem, lehet kapni tortaalapként, ahol csak ki kell keverni a porokat, és szinte nincs is vele semmi gond. Illetve egy igen. Azért az mégsem olyan finom, mint az otthon készített. És a látszat ellenére, egyáltalán nem bonyolult. A férjem kedvenc tortája.
Sokféle receptet lehet rá találni, nekem ez jött be a legjobban.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 8 dkg liszt
- ½ csomag sütőpor
- 6 dkg cukor
- 2-3 dkg kakaópor
- 1 csipet só
- ½ dl olaj
- ½ dl víz
A krémhez:
- 1 liter habtejszín
- 4 csomag habfixáló (fontos, nem kihagyható)
- ízlés szerinti cukormennyiség
- 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 kávéskanálnyi vanília aroma
- 10 dkg csoki lereszelve vagy tortadara (én az utóbbit ebbe a sütibe jobban szeretem)
+ 3 darab banán
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját jó habosra kiverjük a cukorral és a csipet sóval.
- Hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport. Majd a kakaóport is, és ezekkel is jól kikeverjük.
- Ezután beletesszük az olajt, újra keverjük, majd a vizet, és ezzel is simára kidolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, normál méretű tortaformába tesszük.
- Előmelegített 160 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt.
- Ha tészta megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. Én sülés után még 10 percig bent hagytam a sütőben, úgy, hogy az ajtót résnyire nyitva hagytam.
- Ha a tészta teljesen kihűlt, akkor egy teáskanál segítségével kivájjuk a nagy részét oly módon, hogy tulajdonképpen, mint egy tányér marad az alja a szélével. Óvatosan, hogy azért az alja át ne szakadjon. A kivájt tésztát elmorzsolgatjuk, vagy pici darabokra törögetjük.
- A habból a fixálóval és a cukrokkal kemény habot verünk. A fixáló nem hagyható ki, különben nem fog megállni a hab, még órák múlva is. Ha kemény, belekeverjük a csoki reszeléket is.
- A banánokat megpucoljuk, és hosszában kettévágjuk.
- A kivájt tésztalapra fektetjük a banánokat, úgy, hogy mindenhol betakarja, ha szükséges akkora darabokra vágjuk, hogy mindenhová jusson.
- A banánra, mint egy dombocskaként ráhalmozzuk a tejszínhabot, és az egészre visszarakosgatjuk a morzsolt tésztát, így teljesen úgy fog kinézni, mintha földdarabkák lennének.
- Folpackkal letakarjuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de legjobb egy éjszakára. Nálunk ezt nem szokta megérni!
Születésnapi tortaként jól mutat a tetején egy kis marcipán vakond :)
Jó étvágyat!