Tepsis fánk
A férjem imádja a fánkot, én viszont az olajossága miatt nem. Ezt a verziót azonban mind a ketten szeretjük.
Hozzávalók:
- kb. 50-60 dkg liszt
- 12 dkg margarin vagy vaj olvasztva
- 2 tojás
- 2 cs. instant élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor + 1 teáskanál
- 1 citrom reszelt héja
- 2 cs. vaníliás cukor vagy fél fiola vanília aroma
- 1 csipet só
- 1 doboz tejföl
Elkészítés:
- A margarint felolvasztom. A tejet egy teáskanál cukorral megmelegítem, beleteszem az élesztőt, felkeverem, felfuttatom.
- Egy tálba szitálom a lisztet, ráütöm a két tojást, hozzáadom a cukrot, sót, reszelt citromhéjat, vaníliát, a margarint, és a tejet az élesztővel és a tejfölt.
- Bedagasztom egy közepes keménységű tésztává. Inkább lágyabb legyen, mint kemény. Azért, ha szinte folyik még, mehet hozzá liszt.
- Kb. 1 órán keresztül meleg helyen kelesztem.
- Lisztezett deszkára borítom. Ha nagyon lágy, akkor akár kézzel is elegyengetem, félbe hajtom, majd megint nyújtom, megint hajtom, végül kb. másfél ujjnyira kinyújtom.
- A sütőt előmelegítem 170 fokra.
- Pohárral vagy pogácsaszaggatóval köröket szaggatok, és egymás mellé, sütőpapíros tepsire rakosgatom. Érjenek össze, így nem terül szét.
- Ha megsült, még forrón kristálycukorral megszórom és lekvárral tálalom.