Tárkonyos pulykagombóc leves
Az egyik kedvenc levesünk. Kiadós, laktató, egytálételnek is tökéletes. Általában valami sütit csinálok utána, egy második főétel, már sok lenne.
Hozzávalók:
A pulykagombóchoz:
- kb. 50 dkg darált pulykahús (általában comb)
- 1 tojás
- 1 szikkadt zsemle
- egy kis tej az áztatáshoz
- kb. 1-2 teáskanál tárkony
- só, bors
- 1 teáskanál mustár
- 2-3 gerezd fokhagyma lereszelve
A leveshez:
- 3-4 szál sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- 1 kisebb zsenge karalábé
- kb. 15 dkg gomba, de ez elhagyható (most én se tettem bele, egyszerűen elfelejtettem venni)
- 4-5 db erőleveskocka
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál tárkony
- 2 dl habtejszín
- 1 citrom leve
A galuskához:
- 1 tojás
- liszt
- víz
- só
Elkészítés:
- Először a gombócokat állítjuk össze. A zsemlét tejbe áztatjuk.
- Egy tálba tesszük a húst, hozzáadjuk a tojást, a sót, borsot, mustárt, tárkonyt és az ázott, kinyomkodott zsemlét.
- Összegyúrjuk, mint ahogy a fasírtot szoktuk.
- Félretesszük, hadd érjenek egy kicsit az ízek.
- A zöldségeket megpucoljuk, mossuk, a répákat karikákra, a gombát szeletekre, a karalábét kis kockákra vágjuk.
- Lábosba teszem a zöldségeket és felengedem kb. 3 liter vízzel.
- Hozzáadom a tárkonyt, a fokhagyma gerezdeket, valamint az erőleveskockákat.
- Megvárjuk míg a leves forró lesz, de még nem forr.
- Vizes kézzel kicsi gombócokat formázunk a husiból, és a levesbe tesszük.
- Ha a leves elkezd forrni, vissza vesszük takarékra.
- Amikor minden megfőtt a levesünkbe, beleszaggatjuk a nokedlit. Kicsit továbbfőzzük, kb. 5 perc.
- Ezután állandó keverés mellett, hozzáöntjük a tejszínt. Még 2-3 percig hagyjuk a tűzön.
- Lehúzzuk a tűzről, és még belekeverjük a citromlevet is.