Sült karamellapudingos süti
Ez a süti az elején egész másnak indult… De menetközben kiderült, hogy se ez, se az nincs itthon hozzá, így a következő végeredmény született. Azért a tejszín nagyon hiányzik a tetejéről. De Gréti (4) szerint „Ez a legfinomabb, amit életemben ettem!”. Hát, ha ő mondja :D
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 6 dkg olvasztott margarin
- 1 teáskanál vaníliaaroma
A krémhez:
- 2 cs. karamellás pudingpor
- 2 tojásfehérje
- 0,5 l tej
- 5 evőkanál cukor
+ egy pici meggy-, vagy bármilyen savanykás lekvár
Elkészítés:
- A tojásokat szétszedem. A sárgáját kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a margarint is.
- Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, és simára keverem.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a lisztes masszába.
- Egy tepsit kivajazok, és lisztes-cukros keverékkel kiszórom. (Ez kb. 1-1 teáskanál liszt és cukor keveréke. A piskótafélék ezen fel tudnak kapaszkodni, nem esik össze, és finomabb lesz a tészta is.)
- Egy kávéskanál segítségével a meggy lekvárból pöttyöket csöppentek a tésztára. (Ez majd szépen belesüllyed sülés közben.)
- Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütöm. Csak majdnem készre, mert még rá fogjuk tenni a pudingot is.
- Felverem a krémhez való két tojásfehérjét is habbá. A pudingot szokásos szerint elkészítem, de amikor még csak kezd sűrűsödni, belekeverem a tojásfehérjét, és egy nagyon picit sűrítem még.
- Kb. ennyi idő alatt majdnem kész a süti alap is. Kiveszem a sütőből, még forrón rákenem a pudingot, és kb. 5 percre visszateszem még a sütőbe.
- Kihűlés után, kockákra vágom és fogyasztható.
Egy kis kiegészítés:
Eredetileg tejszínhabot is akartam rátenni, de nem volt itthon habfixáló. Én a Hullalát és társait ki nem állhatom. 2 dl tejszínhabot kicsit elkezdek felverni, beleszórok 1 cs. habfixálót és kemény habbá verem. Ha a süti teljesen kihűlt rákenem a tetejére, és kb. 1 órára hűtőbe teszem.