Pikáns sertésragu
Mára maradt egy kis maradék tarjám. Kb. 40 dkg, ami kevés volt önmagában. Először rántott húsra gondoltam belőle, arra elég lett volna, de nem volt kedvem a panírozáshoz. Így ezután egy kis mustáros husira gondoltam tésztával, majd addig variáltam, amíg a lentebbi eredmény lett belőle. Érdekessége, hogy zöldbabot is tartalmaz. Nagyon finom a hússal együtt, de természetesen elhagyható belőle, ha valaki nem szereti. Én zöldbab imádó vagyok…
Az eredmény nagyon finom lett, a négyévesemnek is ízlett, bár ő a zöldbabot kiszedte belőle :D
Hozzávalók:
- 50-60 dkg sertéstarja
- 1 nagy fej hagyma
- 1 üveg zöldbab
- 5-6 gerez fokhagyma
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz (nem kell aggódni, nem is érezhető ki belőle, mégis megbolondítja)
- só, bors
- 3 db babérlevél
- 1 baconkocka
- 1 zöldségleveskocka
- 1 kis doboz tejföl
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
- A húst megmossuk és csíkokra vágjuk.
- A hagymát apró kockára daraboljuk és olajon megfuttatjuk. Hozzádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.
- Ezután lehúzzuk a tűzről és sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mézet, a mustárt, a fokhagymát. Felengedjük vízzel, kicsit több, mint amennyi ellepi (főzéskor elpárolgott vizet pótoljuk mindig annyira, hogy ellepje a husit). Beledobjuk a kockákat. Lefedve pároljuk.
- Ha a hús megpuhult, még hozzáadjuk a babérlevelet. Ne a legelején, mert éppen, hogy csak ízt adjon az egésznek. Beleöntjük a zöldbabot. (Ha a zöldbab nem konzerv, hanem pl. fagyasztott, akkor már sokan korábban hozzá kell adni, hogy megpuhuljon.)
- A tejfölt a liszttel simára keverjük. Apránként felengedjük a hús levével, majd állandó keverés mellett besűrítjük vele a ragut. Ne álljon meg benne a kanál, olyan közepesen sűrű legyen.
- A babérlevelet már ki is szedjük belőle.
Főtt tésztával tálaljuk!