A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Pikáns sertésragu

 

 

Mára maradt egy kis maradék tarjám. Kb. 40 dkg, ami kevés volt önmagában. Először rántott húsra gondoltam belőle, arra elég lett volna, de nem volt kedvem a panírozáshoz. Így ezután egy kis mustáros husira gondoltam tésztával, majd addig variáltam, amíg a lentebbi eredmény lett belőle. Érdekessége, hogy zöldbabot is tartalmaz. Nagyon finom a hússal együtt, de természetesen elhagyható belőle, ha valaki nem szereti. Én zöldbab imádó vagyok…

Az eredmény nagyon finom lett, a négyévesemnek is ízlett, bár ő a zöldbabot kiszedte belőle :D

                                                                               

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg sertéstarja
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 üveg zöldbab
  • 5-6 gerez fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz (nem kell aggódni, nem is érezhető ki belőle, mégis megbolondítja)
  • só, bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 baconkocka
  • 1 zöldségleveskocka
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés:

  1. A húst megmossuk és csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát apró kockára daraboljuk és olajon megfuttatjuk. Hozzádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.
  3. Ezután lehúzzuk a tűzről és sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mézet, a mustárt, a fokhagymát. Felengedjük vízzel, kicsit több, mint amennyi ellepi (főzéskor elpárolgott vizet pótoljuk mindig annyira, hogy ellepje a husit). Beledobjuk a kockákat. Lefedve pároljuk.
  4. Ha a hús megpuhult, még hozzáadjuk a babérlevelet. Ne a legelején, mert éppen, hogy csak ízt adjon az egésznek. Beleöntjük a zöldbabot. (Ha a zöldbab nem konzerv, hanem pl. fagyasztott, akkor már sokan korábban hozzá kell adni, hogy megpuhuljon.)
  5. A tejfölt a liszttel simára keverjük. Apránként felengedjük a hús levével, majd állandó keverés mellett besűrítjük vele a ragut. Ne álljon meg benne a kanál, olyan közepesen sűrű legyen.
  6. A babérlevelet már ki is szedjük belőle.

Főtt tésztával tálaljuk!