Füstölt-főtt tarjás burgonyagombóc, kapros joghurt mártással
Egyszerű, olcsó és finom. Ezzel a három szóval jellemezném. Gombócimádóknak mindenképpen kipróbálásra érdemes.
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt-főtt tarja
- kb. 6 közepes nagyságú burgonya
- kb. 30 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 evőkanál zsír vagy vaj
- só
Mártáshoz:
- 1 nagydoboz natúr joghurt vagy tejföl
- ízlés szerint fokhagyma (granulátum vagy lereszelve), pici só, csipetnyi bors, kapor szintén ízlés szerint, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál mustár
Elkészítés:
- A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk, kockára vágva, sós vízben megfőzzük. (Aki héjában szokta főzni, nyugodtan csinálhatja úgy is, én nem szeretem.)
Ha a krumplikat főzés előtt 2-3 alkalommal, hideg vízzel átöblítjük, amíg tiszta, átlátszó vize nem lesz, akkor elkerülhetjük, hogy a főzés során hab keletkezzen. Ezzel az eljárással ugyanis, kimossuk belőle a keményítő egy nagy részét, ami okozza a habosodást.
- Amíg a krumpli fő, a tarját apró kockákra vágjuk.
- Ha a burgonya megfőtt, krumplinyomóval összetörjük, és egy tálba tesszük.
- Ráütjük a két tojást, hozzáadjuk a margarint, a sót, a lisztet és jól összedolgozzuk. Egy közepes keménységű rugalmas tésztát kell kapnunk. Inkább legyen először kevesebb a liszt, mert függ a krumplik méretétől is a mennyiség. Ha túl lágy a tészta, akkor szétfőhet.
- Közben feltehetjük a vizet, egy kis olajjal forralni. Annyi vizet, mintha tésztát főznénk.
- Vizes kézzel gombócokat formálunk és óvatosan a vízbe tesszük. Egyszerre ne tegyünk bele túl sokat, én 5-6 darabonként szoktam főzni. Az első adagnál, ha feljön a víz felszínére, még legalább 5-10 percig főzzük. A többinél már nem kell. Vízfelszínére jövetel után, még kb. 2 perc.
- Szűrőkanál segítségével egy tálra szedjük.
- Amíg a gombócok főnek, elkészítjük a mártást. Egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat.
- Tálalásnál a gombócokat leöntjük a mártással.
A mártást tehetjük rá forrón is, nem kell főzni, csak éppen átforrósítani. Mi hideg mártással ettük.