Burgonyás pogi
Ez a recept nyilván nem teljesen a sajátom, ellenben átalakítottam úgy, hogy még finomabb legyen. Ez is megjelent az egyik olyan újságban, ahová, ha bekerül a recept, pénz is jár érte :D. Kívánságra előre hozom a recept leírását, kép nélkül. Erről ugyanis sajnos nem találom a képet. Csak az újságban megjelent képet tudom mellékelni.
Amúgy egy gyors, olcsó és finom pogi. Ebből a mennyiségből nekem kb. 110 db lett.
Hozzávalók:
- 2-3 közepes burgonya megfőzve, áttörve
- 1 kg liszt
- 1,5 dl tej
- 25 dkg olvasztott margarin
- 1 nagy dobozos tejföl
- 1 cs. instant élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
A tetejére:
- kb. 10 dkg reszelt sajt
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
- A margarint felolvasztom.
- A tejet a cukorral megmelegítem, vigyázva, hogy ne legyen forró. Majd felkeverem benne az instant élesztőt.
- Összetöröm a burgonyát. Egy tálba szitálom a lisztet és hozzáadom az összetört burgonyát, a margarint, a sót, plusz az összes tejet az élesztővel, a tejfölt. Szép simára kidolgozom, közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk.
- Letakarva kelesztem.
- A sütőt kb. 190-200 fokra előmelegítem.
- Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, egymásra hajtom a tésztát, és megint kinyújtom, majd ezt a folyamatot még egyszer megismétlem. Az utolsó nyújtásnál kb. szintén kicsit vastagabb, mint egy ujjnyira nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
- Sütőpapírral bélelt tepsire rakom szépen sorban. Én kicsit mindegyiket megszoktam sodorni (megemelni) oldalról, így nem lapul el.
- Megkenem a felvert tojással, megszórom sajttal és szép pirosra sütöm.
- Másnap is nagyon finom, ha nem tesszük zacskóba, csak egy konyharuhával letakarjuk.