Almás kalács
Sokszor sütök kelt tésztát. Kalácsot, fahéjas csigát. Hamar megvagyok vele, és még finomak is. De vágytam valami gyümölcsre is, ellenben nem volt kedvem bonyolítani a teendőimet.
Hozzávalók:
A tésztához:
- kb. 50 dkg liszt
- 1 cs. instant élesztő (Én mindig ezt használok, mert váratlanul jut eszembe a sütés. Ha előre tervezem, biztos, hogy nincs kedvem hozzá, mire odakerülök. Így az instant élesztő számomra ideális megoldás.)
- 2 tojás
- 1,5-2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 12 dkg vaj vagy margarin
Töltelékhez:
- 4-5 közepes alma
- 10 dkg cukor (ízlés szerint)
- 2 cs. vaníliás cukor
- őrölt fahéj, citromhéj
Tetejére:
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
- A vajat egy tálban, letakarva (mert csapkodhat, ha vizesebb a margarin), ½ - 1 perc alatt mikróban megolvasztom.
- Egy pohárba töltöm a tejet, és 1 teáskanál cukorral melegre, de nem forróra melegítem.
- Ha a tej meleg, beleteszem az élesztőt és kicsit felkavarom.
- Egy tálba szitálom a lisztet, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a vajat, a felfutott élesztőt a tejjel együtt, a cukrot, a csipet sót és közepesen kemény tésztává dagasztom. Ne legyen túl kemény és túl lágy sem. Nekem nincs mérlegem így körülbelüli a liszt mennyiség, ha túl lágy, tegyetek még lisztet, ha túl kemény egy pici tejet. A tészta akkor lesz jó állagú a dagasztás során (Jó annak, aki kenyérsütőben dagasztja. Kenyérsütős összeállításnál + 1 dl tej mennyiség szokott kelleni.), ha az ujjunkat belenyomva a tészta rugalmas, tehát visszatolja magát.
- A tésztát meleg helyre teszem, kelesztem.
- Ez idő alatt az almákat megmosom, hámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomkodom.
- Beleteszem a cukrokat, a fahéjat és a citromhéjat.
- Ha a tészta megkelt, három részre osztom. Mindegyik részt külön-külön nyújtom és töltöm. Tehát kinyújtom a tésztát kb. ujjnyi vastagra. Elterítem rajta az alma 1/3-dát, és mint a rétest feltekerem. Ezt mindegyik résszel megcsinálom. Majd az így feltekert részeket összefonom.
- A tetejét a felvert megkenem kétszer. Az első kenés után várok egy kicsit, majd csak azután kenem újra, így szép márványos lesz a teteje.
- Előmelegített sütőben, kb. 160-175 fokon (sütő függő) először, ha van, ilyen verzió kb. 3-5 percig alulról sütöm, majd a szokásos módon tűpróbáig. Kb. 30-45 perc.
- Kizárólag akkor vágom fel, ha már teljesen kihűlt, különben a tészta összeragadhat és akkor olyan, mintha nyers maradt volna.