Hamis" rakott krumpli
A múlt héten otthon jártunk Magyarországon. Hoztunk magunkkal sok finomságot, amit itt vagy nem találtam, vagy nagyon drága. Pl. füstölt-főtt tarját, Csabai lángolt kolbászt, száraz kolbászt, savanyú káposztát, stb…
Ma mégis álltam a hűtő előtt és bámultam a bőség zavarát. Merthogy az alapvető alapanyagok terén bizony híján voltam. Virított egy kis hazai házi joghurt maradék, 1 kis doboz tejföl, maradék krumpli és a sok-sok kolbász. Gondoltam csinálok egy kis rakott krumplit. De az igazság, hogy semmi kedvem nem volt ma a főzéshez, nem volt kedvem pepecselni. Valami olyasmire vágytam, amihez csak néha kell felállnom a székről és el van magának a sütőben. Így született ez a mai recept…
Hozzávalók:
- 1 – 1 ½ kg burgonya (ha lehet kisszeműek, jobban néz ki)
- 1/2 – 1 szál lángolt kolbász
- kb. 1 dl maradék natúr joghurt
- 1 kis doboz tejföl (De csinálhatjuk csak natúr joghurttal is. Akkor egy nagydoboz natúr joghurt. Ilyenkor folyékonyabb, lágyabb lesz a mártás.)
- 7 db tojás
- 4-5 szelet baconszalonna
- pici só
- tárkony (A kedvenc fűszerem, ezzel sokat fogtok találkozni…)
- fokhagyma (nálam granulátum, ha friss, akkor lereszelve ízlés szerinti mennyiség)
Elkészítés:
- A burgonyákat meghámozom, megmosom. Ha nagyon picik egyben hagyom, a nagyobbakat felezem. Lerakom egy tűzálló tálba kb. a felét. Én nem vajaztam, nem használtam semmi zsiradékot, a kolbászból fog kisülni.
- Közben a sütőt előmelegítem 190 fokra.
- A krumplikra rászórom a karikákra vágott kolbász felét, majd ráteszem a maradék krumplit és újra kolbászt.
- A joghurthoz hozzáteszem a tejfölt, fokhagymát, pici sót (vigyázzunk a kolbásszal és a szalonnával együtt elsózhatjuk), és a kedvencem a tárkonyt. (Megkóstoltam, natúron is nagyon finom mártás alap valamilyen salátára, vagy mártogatósnak.)
- Betakarom alufóliával, és addig sütöm, amíg a burgonya megpuhul, de ne essen szét. Nem kell rá víz, a kolbász zsírja és a joghurt nedvesség tartalma elég. (Kb. másfél órát sütöttem.)
- Ha a krumpli már puha, ráütöm a tojásokat, mint a tükörtojásnál.
- Betakarom szalonna szeletekkel.
- 250 fokon, ha van, akkor felső „lángnál” megpirítom a szalonnát. Addigra a tojás is bőven elkészül benne.
Jó étvágyat!
Lépésről - lépésre :
Gyönyörűen néz ki a tárkony a fehér joghurtban :)
2013. október 29.