Pizzás csiga
Ebédre készült egy kis gyümölcsleves mellé, de akár reggelire vagy vacsorára is nagyon finom. Könnyű, levegős tésztája van, kellemesen fűszeres a töltelék.
Hozzávalók:
A tésztához:
- kb. 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 2 dl tej
- 2 teáskanál cukor
- 1 bő teáskanál só
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
Töltelék:
- kb. 1,5-2 dl paradicsompüré (nekem elég híg volt itthon)
- 20 dkg felvágott
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- fűszerek: só, bors, fokhagyma, oregánó
Tetejére:
- kb. 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- Először a tésztát készítem el. Megolvasztom a vajat. Majd kicsit megmelegítem a tejet, belekavarom a cukrot és az élesztőt, hagyom felfutni.
- Majd ez után az összes hozzávalóból egy könnyű, levegős, inkább lágyabb, de formázható tésztát dagasztok.
- Meleg helyen hagyom, hogy jól megkeljen.
- Amíg a tészta kel, elkészítem a tölteléket.
- Egy pici olajon megpirítom a felvágottat, ráöntöm a paradicsompürét, hozzáadom a fűszereket. Összeforralom.
- Az étkezési keményítőt egy nagyon kevés hideg vízzel simára keverem, hozzáadom a töltelékhez, és egyszer még megvárom, amíg felforr, közben állandóan kevergetem, majd lehúzom a tűzről. A keményítővel nem szabad már főzni, mert elveszti a hatását.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrom, majd kinyújtom kb. fél-egyujjnyi vastagra.
- Rákenem a tölteléket, és feltekerem.
- Éles késsel szeleteket vágok belőle. Mivel elég lágy a tészta, én javaslom, hogy vagy egy szélesebb pengéjű késsel vágjuk, vagy legyen mellettünk egy palacsintalapát, mert ha csak kézzel fogjuk meg, kinyomódik a töltelék.
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, szorosan egymás mellé.
- Megszórjuk a reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben, kb. 180-190 fokon megsütjük. Mire a sajt megpirul, a csigák is jók lesznek.