Fahéjas csiga
Imádjuk!!! Egyszerűen megunhatatlan nálunk. Az egyszerű máz a tetején, egészen különlegessé varázsolja. Ma hajnalban keltem, hogy reggelire kész legyen. Este bedagasztottam a tésztáját, és csak letakarva a konyhában hagytam. Nem tettem nagyon meleg helyre, bár a radiátor közelében volt, nem kelt túl. Reggel már tényleg csak annyi dolgom volt, hogy feltekerjem, vágjam, süssem és együk…
Hozzávalók:
- kb. 50 dkg liszt
- 2 darab tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag instant élesztő
- kb. 2 dl tej
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- csipetnyi só
Töltelék:
- fahéjas cukor (ízlés szerint összekeverve őrölt fahéj és kristálycukor)
Máz:
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés:
- A tejet, 1 teáskanálnyi cukorral felmelegítem, majd belekeverem az élesztőt és felfuttatom.
- A vajat egy picit megolvasztom mikróban, nem baj, ha nem olvad fel teljesen.
- Egy tálba teszem a lisztet, a tojást, a cukrokat, az élesztőt a tejjel együtt, a vajat, és a csipet sót. Jól kidagasztom a tésztát. Szép sima, rugalmas tészta legyen.
- Meleg helyen, minimum 1 órát kelesztem.
- Ha megkelt, kinyújtom egy nagy téglalappá, kb. félujjnyi vastagra.
- Az egész felületére rászórom a fahéjas cukrot, egy kanállal szépen elsimítgatom rajta, hogy mindenhová jusson. Ezután feltekerem, és kb. 3 cm-es vastagságú szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre, szorosan egymás mellé helyezem, nem tésztával, hanem a vágási felülettel lefelé. Érjenek össze. Nem kell tőle megijedni, nem igazán folyik ki a cukor belőle.
- Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben, szép pirosra sütöm.
- Kb. 1-2 perccel azelőtt, hogy kivenném a sütőből, összekeverem egy tányérban a máz hozzávalóit, és amint kivettem a sütőből a tepsit, azonnal megcsorgatom vagy megkenem vele a sütik tetejét.
- Lehetőleg csak akkor szedjük szét őket, ha már kihűltek… Már ha kibírjuk az illatától, hogy ne essünk neki forrón :D