Eperlekváros keksz, avagy Gréti kedvence
Ez a keksz úgy született, hogy találtam egy nagyon finom citromos recept kekszet, ami a férjem nagy kedvence lett, de a kislányomnak nem ízlett. Ellenben ő is kekszet akart enni, ezért közösen tanakodtunk, hogy ha nem citrommal, akkor mivel ízesítsük be. Így esett a választás a hűtőben található maradék eper lekvárra. A lekvár az a keményebb fajta, de nem sütőlekvár. Egészen más állaga lett, mint a citromosnak. Nagyon puha, nagyon omlós, nagyon eteti magát. Fő előnye, hogy kb. 5 perc összeállítani, háromnegyed óra múlva már mind megevődött :)
Az alapkeksz receptje „Hahopihe” oldaláról származik: https://hahopihe.cafeblog.hu/2014/03/04/lagyan-roppanos-citromos-kekszek/
Hozzávalók:
- 25 dkg joghurtos margarin (pl. mint a Delmának is van, de sima vaj is jó hozzá) kicsit megolvasztva
- 2 evőkanál eperlekvár
- ½ cs. sütőpor
- 2 evőkanál tej (ha szükséges)
- 20 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 6 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
- Az egészet összekeverjük, és vizes kézzel, vagy egy kanál segítségével halmokat teszünk egymástól kicsit távol, sütőpapíros tepsire. Vizes kézzel kicsit lapíthatjuk, de nekem terült.
- Előmelegített 190 fokon, kb. 15-20 percig világosra sütjük.