Lengyel szelet
Minimum 1 nappal korábban kell elkészíteni típusú süti!
Ez egy ősrégi receptem. Isten se tudja már, hogy kitől kaphattam, de minden karácsonykor elszoktam készíteni, ez egy kihagyhatatlan süti nálunk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 evőkanál méz
- 4 dkg zsír vagy vaj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 35 dkg liszt
Krémhez:
- 12 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 0,5 liter tej
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- 2 cs. vaníliás cukor
Mázhoz:
- 5 teáskanál kakaó
- 5 teáskanál kristálycukor
- 5 teáskanál víz
- 2 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
- A mézet a vajjal, és a szódabikarbónával kis lángon összeolvasztjuk. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan megéghet. Az nem baj, ha picit karamellizálódik.
- Ezt a keveréket összedolgozzuk a porcukorral, a tojásokkal, a liszttel. Cipóvá gyúrjuk. Ha szükséges pici tejjel lazíthatunk a tésztán (nálam kb. fél dl belement még).
- Három egyenlő részre osztjuk, és egyenként, sütőpapírral bélelt sütőlemezen, előmelegített, 200 fokos sütőben megsütjük. Előtte villával megszurkáljuk, így nem púposodik fel a tészta. Nagyon gyorsan sül, ne menjünk messzire, ne süssük túl!
- Közben, de akár előtte is elkezdhetjük elkészíteni a krémet. A tejből, és a lisztből, lassú lángon sűrű krémet főzünk.
- Ha a krém kihűlt, akkor a vajat kidolgozzuk a porcukorral, és hozzáadjuk a krémhez, simára keverjük.
- A krémet két részre osztjuk, és egyik felébe a kakaót, a másik felébe pedig a vaníliás cukrot keverjük bele.
- A lapokat úgy töltjük meg a krémmel, hogy az alsó lapra kerül a barna krém, a középsőre pedig a sárga.
- A mázhoz valókat összekeverjük és a legfelső lapot bevonjuk vele.
Hűtőben minimum 1 napig hagyjuk, csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen megpuhult. Én ezt a sütit általában 2 nappal korábban készítem.