Kávés kekszek
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1 kávéskanál őrölt kávé vagy 3 kávéskanál nescafé
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
Mázhoz:
- 1 pálinkás pohárnyi főzött kávé
- 15-20 dkg porcukor
Elkészítés:
- A vajat apró kockákra vágjuk. A deszkára púpozzuk lisztet, közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a vajat és összemorzsoljuk a liszttel.
- Ezután hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a kávét, a tojásokat és gyorsan tésztává gyúrjuk.
- Minimum 1 órát pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk és tetszőleges mintákat szaggatunk belőle.
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra és a sütőpapírral bélelt lemezen, világosra sütjük őket. Ne süssük túl!
- A mázhoz a porcukrot kikeverjük a kávéval.
- Ha a kekszek kihűltek, egyenként lekenjük a mázzal, és megvárjuk míg a máz megszárad a tetején.
- Ezután tehetjük fémdobozba is, ahol sokáig eltartható.