Habkarika, ami nem folyik szét a sütőben
Megmondom őszintén, 2 éve megfogadtam, hogy én soha többet nem csinálok habkarikát. Akkor ugyan gyönyörű lett, de ehetetlen íze volt. Míg nem az idén találtam ezt a receptet, itt valahol az interneten. Keményítőt tartalmaz, ezért adtam még egy esélyt a dolognak.
A két évvel ezelőtti gyönyörű volt, de ecet kellett bele, attól maradt ugyanis formatartó, de annyira ki lehetett érezni az ecet ízét, hogy a család fellázadt. Ebben ez szerencsére nincs. Tényleg egyszerű, leszámítva, hogy majdnem fél napot a sütőben volt (na jó, ez azért enyhe túlzás, de már nagyon untam).
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor (Tulajdonképpen az eredeti recept úgy szólt, hogy mérjük le a tojásfehérjét, és dupla annyi cukrot tegyünk bele. De nekem nincs mérlegem, evőkanállal szoktam saccra számolni... Tudom-tudom... Milyen konyha az, ahol még egy konyhamérleg sincs. Majd lesz :D)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
- Tehát itt jönne az, hogy lemérjük a tojásfehérje súlyát. Ehelyett, a tojásfehérjét összekeverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd gőz felett addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. De vigyázzunk, hogy éppen csak forrjon a víz, mert ha túl forró a tojás kicsapódhat. Kb. mintha csokit temperálnánk.
- Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a keményítőt, majd robotgéppel kemény habbá verjük.
- Sütőt előmelegítjük 80 fokra.
- Sütőpapírra, habzsák segítségével karikákat vagy habcsókokat nyomunk. Ha díszíteni szeretnénk, akkor most tegyük meg.
- Kb. 2-3 órán keresztül számítjuk. Nekem bő 3 óra volt, a végén már fentebb vettem 100 fokra, de inkább maradjon a 80 fok.