Gerbeaud-szelet
Ez a recept a Receptlexikon 2000 c. könyvből való. Most készítettem először, és finom lett...
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 20 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 dl tej
A töltelékhez:
- 20 dkg bármilyen ízű lekvár (A könyv szerint barack, én szilva ízűt használtam)
- 12 dkg dió (nálam mogyoró)
- 12 dkg cukor
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
- Az élesztőt langyos tejben, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és jól összedolgozzuk.
- Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, lapokra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük az egyik lapot, megkenjük a lekvárral, és megszórjuk a cukros-diós keverékkel. Majd következő lap, szintén kenjük, szórjuk, végül befedjük a harmadik lappal.
- Kb. 1 órát pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten.
- Előmelegített sütőben 160-170 fokon világosra sütjük.
- Ha kihűlt, temperált (olvasztott) csokoládéval bevonjuk a tetejét. Dermedés után szeletelhető.