Citromos szelet
Minimum 1 nappal korábban el kell készíteni típusú süti!
Férjem szó szerint imád mindenféle ételt-italt, ami citromos. Az egyik kedvenc, ha nem a kedvenc íze, ezért gondoltam, hogy legyen neki is egy olyan süti, ami biztos a kedvencévé válik. Édesanyja is szokott hasonlót készíteni, de abban túró is van, én pedig nem nagyon szeretem a túrós sütiket.
Hozzávalók:
A tésztához:
- kb. 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csapott evőkanál cukor
- 1 jó kávéskanál szalakáli
- 10 dkg tejföl
A krémhez:
- 5 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 12 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 citrom leve
- 1 citrom héja
Elkészítés:
- Először a krémet készítjük el. Fél liter tejet a liszttel és a 4 evőkanál cukorral állandó keverés mellett, lassú tűzön (vigyázzunk, sokkal könnyebben odakap, mint a puding) sűrű péppé főzzük. Ha kész félretesszük hűlni.
- A tészta alapanyagait összegyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, majd késélnyi vastagságúra kinyújtjuk őket. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen, előmelegített sütőben (200 fok), egyenként megsütjük. Villával szurkáljuk meg a lapokat, így nem fog felpúposodni. Pár perc kell neki, maradjunk a sütő mellett, és ne süssük túl, inkább világosabb legyen.
- A legszebben sikerült lapot, vagy az utolsót még forrón megszórjuk porcukorral, a kezünkkel kicsit rá is nyomkodjuk. Ez lesz a süti teteje.
- Ha a krém kihűlt… A vajat a porcukorral kikeverjük, majd a citromlével és a citromhéjjal együtt a főzött krémhez adjuk. Simára kikeverjük és megtöltjük vele a lapokat.
- Minimum 1 napra hűtőbe tesszük és csak akkor szeleteljük, ha megpuhult.