A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Tárkonyos pulykagombóc leves

 

Az egyik kedvenc levesünk. Kiadós, laktató, egytálételnek is tökéletes. Általában valami sütit csinálok utána, egy második főétel, már sok lenne.

                                                                               

Hozzávalók:

A pulykagombóchoz:

  • kb. 50 dkg darált pulykahús (általában comb)
  • 1 tojás
  • 1 szikkadt zsemle
  • egy kis tej az áztatáshoz
  • kb. 1-2 teáskanál tárkony
  • só, bors
  • 1 teáskanál mustár
  • 2-3 gerezd fokhagyma lereszelve

A leveshez:

  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zsenge karalábé
  • kb. 15 dkg gomba, de ez elhagyható (most én se tettem bele, egyszerűen elfelejtettem venni)
  • 4-5 db erőleveskocka
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál tárkony
  • 2 dl habtejszín
  • 1 citrom leve

A galuskához:

  • 1 tojás
  • liszt
  • víz

 

Elkészítés:

  1. Először a gombócokat állítjuk össze. A zsemlét tejbe áztatjuk.
  2. Egy tálba tesszük a húst, hozzáadjuk a tojást, a sót, borsot, mustárt, tárkonyt és az ázott, kinyomkodott zsemlét.
  3. Összegyúrjuk, mint ahogy a fasírtot szoktuk.
  4. Félretesszük, hadd érjenek egy kicsit az ízek.
  5. A zöldségeket megpucoljuk, mossuk, a répákat karikákra, a gombát szeletekre, a karalábét kis kockákra vágjuk.
  6. Lábosba teszem a zöldségeket és felengedem kb. 3 liter vízzel.
  7. Hozzáadom a tárkonyt, a fokhagyma gerezdeket, valamint az erőleveskockákat.
  8. Megvárjuk míg a leves forró lesz, de még nem forr.
  9. Vizes kézzel kicsi gombócokat formázunk a husiból, és a levesbe tesszük.
  10. Ha a leves elkezd forrni, vissza vesszük takarékra.
  11. Amikor minden megfőtt a levesünkbe, beleszaggatjuk a nokedlit. Kicsit továbbfőzzük, kb. 5 perc.
  12. Ezután állandó keverés mellett, hozzáöntjük a tejszínt. Még 2-3 percig hagyjuk a tűzön.
  13. Lehúzzuk a tűzről, és még belekeverjük a citromlevet is.