A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Burgonyás pogi

 

Ez a recept nyilván nem teljesen a sajátom, ellenben átalakítottam úgy, hogy még finomabb legyen. Ez is megjelent az egyik olyan újságban, ahová, ha bekerül a recept, pénz is jár érte :D. Kívánságra előre hozom a recept leírását, kép nélkül. Erről ugyanis sajnos nem találom a képet. Csak az újságban megjelent képet tudom mellékelni.

Amúgy egy gyors, olcsó és finom pogi. Ebből a mennyiségből nekem kb. 110 db lett.

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes burgonya megfőzve, áttörve
  • 1 kg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 25 dkg olvasztott margarin
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 1 cs. instant élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
A tetejére:
  • kb. 10 dkg reszelt sajt
  • 1 felvert tojás

Elkészítés:

  1. A margarint felolvasztom.
  2. A tejet a cukorral megmelegítem, vigyázva, hogy ne legyen forró. Majd felkeverem benne az instant élesztőt.
  3. Összetöröm a burgonyát. Egy tálba szitálom a lisztet és hozzáadom az összetört burgonyát, a margarint, a sót, plusz az összes tejet az élesztővel, a tejfölt. Szép simára kidolgozom, közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk.
  4. Letakarva kelesztem.
  5. A sütőt kb. 190-200 fokra előmelegítem.
  6. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, egymásra hajtom a tésztát, és megint kinyújtom, majd ezt a folyamatot még egyszer megismétlem. Az utolsó nyújtásnál kb. szintén kicsit vastagabb, mint egy ujjnyira nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom szépen sorban. Én kicsit mindegyiket megszoktam sodorni (megemelni) oldalról, így nem lapul el.
  8. Megkenem a felvert tojással, megszórom sajttal és szép pirosra sütöm.
  9. Másnap is nagyon finom, ha nem tesszük zacskóba, csak egy konyharuhával letakarjuk.