A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Almás kalács

 

Sokszor sütök kelt tésztát. Kalácsot, fahéjas csigát. Hamar megvagyok vele, és még finomak is. De vágytam valami gyümölcsre is, ellenben nem volt kedvem bonyolítani a teendőimet.

 

Hozzávalók:

A tésztához:
  • kb. 50 dkg liszt
  • 1 cs. instant élesztő (Én mindig ezt használok, mert váratlanul jut eszembe a sütés. Ha előre tervezem, biztos, hogy nincs kedvem hozzá, mire odakerülök. Így az instant élesztő számomra ideális megoldás.)
  • 2 tojás
  • 1,5-2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 12 dkg vaj vagy margarin
Töltelékhez:
  • 4-5 közepes alma
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • őrölt fahéj, citromhéj
Tetejére:
  • 1 felvert tojás

 

Elkészítés:

  1. A vajat egy tálban, letakarva (mert csapkodhat, ha vizesebb a margarin), ½ - 1 perc alatt mikróban megolvasztom.
  2. Egy pohárba töltöm a tejet, és 1 teáskanál cukorral melegre, de nem forróra melegítem.
  3. Ha a tej meleg, beleteszem az élesztőt és kicsit felkavarom.
  4. Egy tálba szitálom a lisztet, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a vajat, a felfutott élesztőt a tejjel együtt, a cukrot, a csipet sót és közepesen kemény tésztává dagasztom. Ne legyen túl kemény és túl lágy sem. Nekem nincs mérlegem így körülbelüli a liszt mennyiség, ha túl lágy, tegyetek még lisztet, ha túl kemény egy pici tejet. A tészta akkor lesz jó állagú a dagasztás során (Jó annak, aki kenyérsütőben dagasztja. Kenyérsütős összeállításnál + 1 dl tej mennyiség szokott kelleni.), ha az ujjunkat belenyomva a tészta rugalmas, tehát visszatolja magát.
  5. A tésztát meleg helyre teszem, kelesztem.
  6. Ez idő alatt az almákat megmosom, hámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomkodom.
  7. Beleteszem a cukrokat, a fahéjat és a citromhéjat.
  8. Ha a tészta megkelt, három részre osztom. Mindegyik részt külön-külön nyújtom és töltöm. Tehát kinyújtom a tésztát kb. ujjnyi vastagra. Elterítem rajta az alma 1/3-dát, és mint a rétest feltekerem. Ezt mindegyik résszel megcsinálom. Majd az így feltekert részeket összefonom.
  9. A tetejét a felvert megkenem kétszer. Az első kenés után várok egy kicsit, majd csak azután kenem újra, így szép márványos lesz a teteje.
  10. Előmelegített sütőben, kb. 160-175 fokon (sütő függő) először, ha van, ilyen verzió kb. 3-5 percig alulról sütöm, majd a szokásos módon tűpróbáig. Kb. 30-45 perc.
  11. Kizárólag akkor vágom fel, ha már teljesen kihűlt, különben a tészta összeragadhat és akkor olyan, mintha nyers maradt volna.