A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Fahéjas csiga

Imádjuk!!! Egyszerűen megunhatatlan nálunk. Az egyszerű máz a tetején, egészen különlegessé varázsolja. Ma hajnalban keltem, hogy reggelire kész legyen. Este bedagasztottam a tésztáját, és csak letakarva a konyhában hagytam. Nem tettem nagyon meleg helyre, bár a radiátor közelében volt, nem kelt túl. Reggel már tényleg csak annyi dolgom volt, hogy feltekerjem, vágjam, süssem és együk…

                                       

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg liszt
  • 2 darab tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • kb. 2 dl tej
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • fahéjas cukor (ízlés szerint összekeverve őrölt fahéj és kristálycukor)

Máz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vanília aroma

 

Elkészítés:

  1. A tejet, 1 teáskanálnyi cukorral felmelegítem, majd belekeverem az élesztőt és felfuttatom.
  2. A vajat egy picit megolvasztom mikróban, nem baj, ha nem olvad fel teljesen.
  3. Egy tálba teszem a lisztet, a tojást, a cukrokat, az élesztőt a tejjel együtt, a vajat, és a csipet sót. Jól kidagasztom a tésztát. Szép sima, rugalmas tészta legyen.
  4. Meleg helyen, minimum 1 órát kelesztem.
  5. Ha megkelt, kinyújtom egy nagy téglalappá, kb. félujjnyi vastagra.
  6. Az egész felületére rászórom a fahéjas cukrot, egy kanállal szépen elsimítgatom rajta, hogy mindenhová jusson. Ezután feltekerem, és kb. 3 cm-es vastagságú szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre, szorosan egymás mellé helyezem, nem tésztával, hanem a vágási felülettel lefelé. Érjenek össze. Nem kell tőle megijedni, nem igazán folyik ki a cukor belőle.
  7. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben, szép pirosra sütöm.
  8. Kb. 1-2 perccel azelőtt, hogy kivenném a sütőből, összekeverem egy tányérban a máz hozzávalóit, és amint kivettem a sütőből a tepsit, azonnal megcsorgatom vagy megkenem vele a sütik tetejét.
  9. Lehetőleg csak akkor szedjük szét őket, ha már kihűltek… Már ha kibírjuk az illatától, hogy ne essünk neki forrón :D