A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Stollen (vagy valami olyasmi) marcipán nélkül

Jön a karácsony, és ilyenkor mindig megjön a kedvem a sütögetéshez. Itt Németországban tele vannak a boltok az ún. Stollen-nel. Mindig terveztem, hogy veszek, amikor egyszercsak rátaláltam egy szimpatikus receptre itt a neten. "Dina világa" oldalon találtam rá az eredeti receptre (itt: https://dinavilaga.blogspot.hu/2013/01/marcipanos-stollen-avagy-christstollen.html), de kicsit változtattam rajta. Először is, nálam sokszor úgy működik a sütés, hogy egyik pillanatról a másikra találom ki, hogy na, akkor én most sütni fogok, másodszor nem volt itthon se marcipánom, se mandulám. Ellenben múltkor a Lidl-ben (otthon is kapható) vettem egy kis doboz, kandírozott gyümölcskeveréket. Így néz ki:

 

 

Lehet, hogy nem az eredeti, és lehet nem is igazi Stollen, de Gréti azt mondta, hogy: "Anya, ez isteni finom!".

Karácsonyra elkészítem marcipánnal és csak mazsolával...

 

 

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 2 csomag instant élesztő
  • 40 dkg liszt (Kb. Nekem nincs mérlegem, nálam egy púpozott evőkanál, az kb. 2 dkg, és 20 evőkanállal használtam.)
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 1 bő teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 6 dkg porcukor + kb. 10-15 dkg a végén a borításhoz
  • fél fiola vanília aroma, vagy 2 cs. vaníliás cukor
  • kandírozott vagy aszalt gyümölcs pici kockákra vágva
  • 8 dkg mazsola
  • fél fiola rumarom
  • 1 dl víz

Elkészítés:

  1. A tejet egy pici cukorral megmelegítem, belekeverem az instant élesztőt és felfuttatom.
  2. A margarint megolvasztom
  3. A kandírozott gyümölcsöt és mazsolát egy kis tálba teszem, és leöntöm a rumaroma és a víz keverékével.
  4. Egy tálba teszem a lisztet, rá a tojás sárgákat, a porcukrot, a vaníliát, élesztőt a tejjel együtt, a fűszerkeveréket, és az olvasztott vajat.
  5. Sima rugalmas tésztává dolgozom ki. Ha nagyon kemény, nem lehet vele dolgozni, még mehet egy kis tej hozzá, de ne legyen lágy a tészta. A két csomag élesztőtől kelés után jó könnyű lesz.
  6. Amikor még nem teljesen dagasztottam ki a tésztát, belekevertem a lecsöpögtetett gyümölcskeveréket.
  7. Simára dagasztom.
  8. Kb. 1 órát letakarva kelesztem, meleg helyen.
  9. Egy lisztezett deszkán, kb. másfél ujjnyi vastagra kinyújtom, behajtom a két végét és így feltekerem.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és letakarom.
  11. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeveréses), addig még hadd keljen a sütink.
  12. Szép pirosra sütöm, nálam kb. 30-35 perc volt. Egy hústűvel ellenőriztem, hogy átsült -e.
  13. Még forrón megkenem margarinnal vagy vajjal, és rányomkodom a porcukrot.
  14. Csak kihűlés után lehet szeletelni, különben összeragad a tészta!