A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Lengyel szelet

Minimum 1 nappal korábban kell elkészíteni típusú süti!

Ez egy ősrégi receptem. Isten se tudja már, hogy kitől kaphattam, de minden karácsonykor elszoktam készíteni, ez egy kihagyhatatlan süti nálunk.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 evőkanál méz
  • 4 dkg zsír vagy vaj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 35 dkg liszt

Krémhez:

  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 0,5 liter tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 2 cs. vaníliás cukor

Mázhoz:

  • 5 teáskanál kakaó
  • 5 teáskanál kristálycukor
  • 5 teáskanál víz
  • 2 dkg olvasztott vaj

 

Elkészítés:

  1. A mézet a vajjal, és a szódabikarbónával kis lángon összeolvasztjuk. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan megéghet. Az nem baj, ha picit karamellizálódik.
  2. Ezt a keveréket összedolgozzuk a porcukorral, a tojásokkal, a liszttel. Cipóvá gyúrjuk. Ha szükséges pici tejjel lazíthatunk a tésztán (nálam kb. fél dl belement még).
  3. Három egyenlő részre osztjuk, és egyenként, sütőpapírral bélelt sütőlemezen, előmelegített, 200 fokos sütőben megsütjük. Előtte villával megszurkáljuk, így nem púposodik fel a tészta. Nagyon gyorsan sül, ne menjünk messzire, ne süssük túl!
  4. Közben, de akár előtte is elkezdhetjük elkészíteni a krémet. A tejből, és a lisztből, lassú lángon sűrű krémet főzünk.
  5. Ha a krém kihűlt, akkor a vajat kidolgozzuk a porcukorral, és hozzáadjuk a krémhez, simára keverjük.
  6. A krémet két részre osztjuk, és egyik felébe a kakaót, a másik felébe pedig a vaníliás cukrot keverjük bele.
  7. A lapokat úgy töltjük meg a krémmel, hogy az alsó lapra kerül a barna krém, a középsőre pedig a sárga.
  8. A mázhoz valókat összekeverjük és a legfelső lapot bevonjuk vele.

Hűtőben minimum 1 napig hagyjuk, csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen megpuhult. Én ezt a sütit általában 2 nappal korábban készítem.