A semmiből is lehet valami

Barka boszorkánykonyhája



Gerbeaud-szelet

 

Ez a recept a Receptlexikon 2000 c. könyvből való. Most készítettem először, és finom lett...

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej

A töltelékhez:

  • 20 dkg bármilyen ízű lekvár (A könyv szerint barack, én szilva ízűt használtam)
  • 12 dkg dió (nálam mogyoró)
  • 12 dkg cukor

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos tejben, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és jól összedolgozzuk.
  3. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, lapokra nyújtjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük az egyik lapot, megkenjük a lekvárral, és megszórjuk a cukros-diós keverékkel. Majd következő lap, szintén kenjük, szórjuk, végül befedjük a harmadik lappal.
  5. Kb. 1 órát pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten.
  6. Előmelegített sütőben 160-170 fokon világosra sütjük.
  7. Ha kihűlt, temperált (olvasztott) csokoládéval bevonjuk a tetejét. Dermedés után szeletelhető.